*

furcadermit

özürlü araç alımı hakkında bilgi
« : 19 Temmuz 2013, 18:06:44 »

selam. babam %40 özürlü raporuna sahip H sınıfı ehliyeti var. Özürü sol bacağı diz üst yani kasık atdından kesik. Daha önce 1 kere özürlü hakkını kullanarak araç almıştı üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçti. sormak istediğim sorular şunlardır:
1. Yeni kanuna göre plakada özür ibaresini taktırmayabilirmiyiz.
2. Bu aracı ben de kullansam yaptırımı ne olur.
3. Babamın özüründen dolayı sadece otomatik vites araç alabilirmiyiz. İlave teçhizat taktırmadan.
4. bu araçla ben veya başkası bir kazaya karışırsak ne olur. Veya polis kontrolünde benim kullandığım belli oldu ne olur.
Şimdiden teşekkür ederim.

*

Admin

  • *****
  • 167
  • 1750
    • Profili Görüntüle
Ynt: özürlü araç alımı hakkında bilgi
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2013, 14:13:08 »
1-Özel tertibatlı olduğu için gerekebilir,
2-yeni kanuna göre kullanabiliyormuşsunuz,
3-%40 oran da özür için tertibat mutlaka gerekli,
4-bu konu hakkında bilgim yok.
 
KAYNAK:
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNİN 53. MADDESİ ENGELLİ ARAÇ PLAKALARINA VE ENGELLİ ARAÇLARININ KULLANIMINA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME GETİRİYOR

ESKİ: Bizzat kullanım amacıyla malul, sakat veengelli tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerintescil belgelerine, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup,ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasınınmülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkınınvekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatınınkaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
YENİ: a) Bizzatkullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobillerile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araçsahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izniolmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veyasair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi,kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veyadeğiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

 

ESKİ: Malul, sakat ve engelli tarafından ithaledilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine, "Araç sahibininüçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya notercedüzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılmasızorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi,intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri,tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi,özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklindeşerh konulur.

YENİ: b) Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescilbelgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceyekadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdinebağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup,ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasınınmülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkınınvekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatınınkaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

 

EKSİ: Malul, sakat ve engelli tarafından bizzatkullanılmak amacıyla ülkemizden satın alınarak ilk iktisap edilen özeltertibatlı araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi tarafındankullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akdendevri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünçverilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır."şeklinde, ikinci el araç olarak satın alınmış ise, "Araç sahibindenbaşkasının kullanması yasaktır." şeklinde şerh konulur.

YENİ: c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmakamacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurtiçinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihindenitibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akdendevri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

 

ESKİ: (b) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi%90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muafolarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine, "Araç sahibimalul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan vesihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarakistihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel TüketimVergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafazakaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname iledevredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerhkonulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilenşerh dışında varsa diğer şerhler de, tescil belgesine işlenir.
YENİ: ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engellilertarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçlarıntescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişininkanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından birsürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen birsürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel TüketimVergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafazakaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname iledevredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerhkonulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilenşerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

 

ESKİ: Malul ve sakatlar tarafından ithal edilerekgetirilen araçların, aynı durumdaki başka bir malul veya sakata devri veyabunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrükvergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün izninebağlıdır. Araç ülkemizden satın alınmış ise ilgili vergi dairesinin iznininalınması gereklidir.
YENİ: d) Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde,bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.

 

ESKİ: (b) Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi%90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, "Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessiliile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı,hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de,tescil belgesine işlenir.
YENİ: e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabıyapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.



ESKİ: Malul ve sakatlara ait özel tertibatlı araçların her ne sebeple olursa olsun, bu Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere ilgili gümrük ve maliye birimlerine intikal ettirilir.
YENİ f)Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.

 

ESKİ: c) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce, tescil işlemleri yapılmış ve kendilerine tescil plakası verilmiş olan araç sahiplerinin istekleri halinde veya tescil plakalarının zayi, yıpranma veya aracın bir başka tescil kuruluşuna nakli durumunda (Ek: 12/U ve 12/V)'denitelik ve ölçüleri gösteren tescil plakaları verilir.
YENİ: Talep halinde, trafik tescil kuruluşları tarafından özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla, özürlülere örneğiEk:47’de gösterilen park kartı verilir. Park kartlarının verilmesi, kullanılması ve iptaline dair usul ve esaslar Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenir.”



ESKİ: 53. MADDENİN 4. FIKRASI İthaline izin verilen veya ülkemizde imaledilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlıkderecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneğiEK: 12/Z'de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan (YANİ DAMGALI)plakalardan verilir. (BU 53. MADDE’nin 4. FIKRA’sı TAMAMEN İPTAL OLDU )

                                                SONUÇ OLARAK;
Yurt dışından getirilen araçları yine eskiden olduğu gibi başkası kullanamayacak. Devlet yurt içini özendirmek için çıkarmış görünüyor bu yönetmeliği.Yurt içinden alınan her türlü aracı satmamak veya ödünç vermemek şartıyla başkası kullanabilir. Sakat damgalı plaka ise hem yurt dışından hem de yurt içinden alınan araçlar için artık ortadan kalkmış oldu. İsteyen engelliler şimdiki sakat damgalı plakalarını damgasızla değiştirebilecekler ve engelliler için ayrılmış park alanlarına araçlarını park edebilmek için Trafik Tescil bürolarından "ENGELLİ KART" çıkartıp araçlarının ön camlarının ön yüzüne koyabilecekler. Bütün engellilere hayırlı olmasını dileriz.



Hasan Tahsin YAZICI

Psikolojik Danışman

www.pozitifengelliler.com